Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, το bullying έχει ξεκινήσει ήδη από το νηπιαγωγείο.

Με τον όρο bullying εννοούμε τον σχολικό εκφοβισμό, τη βία που συμβαίνει ανάμεσα στα παιδιά της ίδιας ή διαφορετικής τάξης, μέσα και έξω από το σχολείο. Είναι μια μορφή κακοποίησης, η οποία μπορεί να είναι συναισθηματική, λεκτική και σωματική. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες πράξεις και έχει σχέση με την αίσθηση του παιδιού που τις υφίσταται, που στην αρχή νιώθει μια απειλή, η οποία στη συνέχεια του προκαλεί φόβο, τρόμο, ταραχή. Αυτά είναι τα πρώτα στάδια.

Οι γονείς πολλές φορές δεν το αντιλαμβάνονται, εκτός και αν δουν ότι το παιδί τους φέρει χτυπήματα. Όμως, ακόμα και η λεκτική επίθεση αφήνει σημάδια στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού, είτε αυτό δέχεται την επίθεση, είτε την πραγματοποιεί.

Στόχος μας στο σύλλογο SD-CAT με τα μαθήματα anti-bullying στα παιδιά, είναι να τους ενημερώσουμε για τις μορφές ενδοσχολικής βίας και τη σοβαρότητα τους, να τους τονώσουμε την αυτοπεποίθηση τους και να τους διδάξουμε τακτικές και τεχνικές ικανές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απροσδόκητη αντιπαράθεση τους προκύψει.